Om Katrinelund

Vi kan inte tänka oss en bättre plats att bo, äta och verka på. För oss är Katrinelund en magiskt vacker plats, full av historik, mitt i naturen, där alla råvaror finns att skapa med. Därför är vi också särskilt stolta över vår KRAV-certifiering.

Vår vision

Vår vision är att skapa en produkt som lever i generationer. Att med nyfikenhet, ödmjukhet och kärlek ge dig en fantastisk gastronomisk upplevelse där hållbarhet står som grund till vår matlagning.

I en unik och sjönära miljö skapar vi oförglömliga upplevelser och minnen. Med naturnära ingredienser och ett genuint hantverk hoppas vi överträffa våra gästers förväntningar på vad gastronomi verkligen är - varje gång.


Det här är Roger Hjälm

Roger Hjälm är i första hand en historieberättare. Under ditt besök på Katrinelund, eller någon av våra unika gastronomiupplevelser, får du avnjuta många av hans berättelser i den mat som serveras. Och har du tur får du också lyssna till någon av de många anekdoterna från hisnande äventyr i Alperna eller åren i Europas olika restaurangkök; från nära döden-upplevelser på berget, till en spökande cateringfirma och vidare till kökschef på sjökanten. Idag återspeglas äventyrslustan i den smakfulla gastronomi som serveras på Katrinelund - med kärlek, omsorg och ödmjukhet i fokus.
Roger Hjälm, Katrinelund
Att passionen till mat skulle få visa vägen i livet var aldrig en självklarhet. När familjen hade förhoppningar om en karriär i den egna VVS-firman, hade Rogers begär för skidåkning redan fått honom att blicka österut. Väl på plats i de franska alperna spenderade han dagarna i skidbackarna eller klättrandes på bergsväggar, varvat med köksmiljöns höga tempo och glada människor. Sakta men säkert föddes en dröm om att bli riktigt bra på att laga mat.

Vägen från Alpernas berg till Hjälmarens stiltje var dramatisk. I samband med nära-döden-ögonblick vid både en lavin- och en klättringsolycka försvann den ultimata kärleken till bergen. Olika omständigheter ledde honom till ett restaurangkök i Frankrike, där dagliga föreläsningar om allt från rostad vitlök till ost gjorde att kärleken till berget ersattes av kärleken till gastronomi.
I Rogers Katrinelund är ingredienserna till kvällens meny aldrig längre än en promenad eller båttur bort – här smakar maten som allra godast.
Tillbaka i födelsestaden Örebro under mitten av 2000-talet startades cateringfirman Taste It i den anrika Strömparterens lokaler. Här föddes idén till kokboken ‘Gast-ronomi’, efter många nätter där märkliga fotsteg och forsande kranar skrämt upp Roger och hans kompanjon. En kokbok som sedan vann pris för världens bästa kokbok i Gourmand World Cookbook Awards.

År 2010 övertog Roger Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog. Och sjöns gemytliga kluckande har inte minskat suget för eskapader - tvärtom. Här kan gäster uppleva gastronomiska resor i skogens grottor och på Kilsbergens toppar, såväl som på Hjälmarens is och glittrande vatten. I Rogers Katrinelund är ingredienserna till kvällens meny aldrig längre än en promenad eller båttur bort – här smakar maten som allra godast. Med glädje, ödmjukhet och mod banar Roger med medarbetare nu vägen för att alla gäster ska få ta del av det gastronomiska äventyret.

HUR ALLT BÖRJADE

Catrinelunds Lastageplats hette tidigare Återvändan, och skapades vid 1800-talets början som en stor lastningsplats. Här skeppades stora mängder järn ut från Skogaholm och Gryts bruk, för att transporteras vidare över Hjälmaren mot Stockholm. Det var även full ruljans med både frakt- och passagerarfartyg, och i Faktorbyggnaden (nu Gästgiveriet) huserade hamnens kapten.
Dagens Sjökrogen startades i början av 2000-talet som en liten enkel sjöbod med plats för 10 gäster inomhus. När Lennart och Pia Carlsson blev ensamägare av Sjökrogen år 2009 började de utveckla området, och när Roger Hjälm tog över restaurang- och hotelldriften blev Sjökrogen större. Bostadsrätter och sommarhus byggdes och Gästgiveriet renoverades för att kunna ta emot gäster året runt. Idag erbjuds 28 vackert inredda rum, fördelade på två hotellbyggnader, tillsammans med en relaxavdelning med utomhuspool, bubbelpool, bastu och gym. På Gästgiveriet ryms bar och restaurang, samt en festsal och fyra konferensrum, vilket gör Katrinelund till en fantastisk mötesplats för både vardag och fest, arbete och njutning - såväl sommar som vinter.

Glasigloo

I vår glasigloo som ligger förtöjd vid vår egen brygga får ni vila i en mjuk dubbelsäng i värmen medan naturen och sjön utanför visar sig från sin allra bästa sida oavsett årstid.
Från
3090 kr/natt
Boka
Enkelrum, Katrinelund

Enkelrum

Våra enkelrum är smakfullt och personligt inredda. Rummen ligger runt en mysig innergård med fruktträd och sittgrupper.

Alla rum har självklart wifi, tv, hårtork, kaffe/te och minibar.
Från
1545 kr/natt
Boka
Deluxe, Katrinelund

DELUXE

Våra deluxerum är smakfullt och personligt inredda. Alla rummen har en egen terrass med sittgrupp och utsikt över vårt relaxområde. De bekväma sängarna kan enkelt placeras ihop eller isär.

Alla rum har självklart wifi, tv, hårtork, kaffe/te och minibar.
Från
2890 kr/natt
Boka
Familjerum, Katrinelund

FAMILJERUMMEN

Vårt ljusa och rymliga familjerum är tillgänglighetsanpassat och fungerar därför bra för dig som har eller reser med någon som har ett funktionshinder. Förutom dubbelsängen finns en bäddsoffa med plats för två personer. Är ni fler i familjen? Från familjerummet finns möjlighet att (via låsbar dörr) gå direkt till rummet intill.

Familjerummet har självklart wifi, tv, hårtork, kaffe/te och minibar.
Från
2890 kr/natt
Boka
Minisvit, Katrinelund

Minisviten

Minisviten är smakfullt inredd och har balkong med härlig utsikt över Hjälmaren. Ni har en liten sittgrupp där ni kan sitta och prata, läsa eller bara njuta av att vara här. Det finns även plats för en extrasäng.

Minisviten har självklart wifi, tv, hårtork, kaffe/te och minibar.
Från
3290 kr/natt
Boka
Dubbelrum, Katrinelund
Dubbelrum, Katrinelund

DUBBELRUMMEN

Våra dubbel- och enkelrum är smakfullt och personligt inredda. Rummen ligger runt en mysig innergård med fruktträd och sittgrupper. De bekväma sängarna kan enkelt placeras ihop eller isär.

Alla rum har självklart wifi, tv, hårtork, kaffe/te och minibar.
Från
3090 kr/natt
Boka
Svit, Katrinelund

Sviten

Vår smakfullt inredda svit har balkong. Det finns en sittgrupp där ni kan sitta och mysa, njuta av en god bok och kanske skåla i något gott från minibaren.
Badrummet har en öppen del som gör att du från badkaret kan se på tv. Här finns dessutom både badkar och dusch.
Sviten har självklart wifi, tv, hårtork, kaffe/te och minibar.
Från
3690 kr/natt
Boka
sv_SESvenska